• slider3
 • slider1
 • slider4
 • slider6
 • slider5
 • slider7
 • slider8
 • slider9
 • slide2

BeZaVa: eén dag gewerkt en 12 jaar betalen!

Geplaatst op

Heb jij het verzuimprotocol van jouw organisatie al aangepast aan de nieuwe wetgeving?

Vorig jaar is immers de Wet BeZaVa van kracht geworden. Feitelijk kan iemand die op de eerste dag van zijn proeftijd een ziekmelding doet, twaalf jaar financiële schade gaan betekenen voor jouw organisatie. Dat betekent dat jij er dus goed aan doet het verzuimprotocol in jouw organisatie aan te passen. Voorafgaand daaraan is het natuurlijk nog veel belangrijker om een plan te hebben over hoe je alle medewerkers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan blijft volgen en begeleiden.

En wat ga je doen met medewerkers waarvan het dienstverband is beëindigd en die zich binnen 28 dagen na afloop van hun arbeidsovereenkomst met jou alsnog ziek melden bij het UWV? Jij weet dat wellicht helemaal niet… Dan krijg je over twee jaar een nota van het UWV en kom je hier achter. Véél te laat om überhaupt nog iets te kunnen doen aan schadelastbeheersing!

Nu hoor ik nogal wat mensen zeggen: “dat is niet voor ons, wij zijn geen Eigen Risico Drager”. Maar daar hoor jij natuurlijk niet bij! Deze regel geldt namelijk voor àlle werkgevers.  En het verschil tussen de keuze Eigen Risico Drager te worden of in het Publieke Bestel (UWV) te blijven, zal ik een andere keer nog eens  toelichten.

Hoe dan ook, ook voor jouw organisatie is het belangrijk een plan te hebben voor de werknemers die ziek uit dienst gaan en de werknemers die zich binnen 28 dagen na einde dienstverband ziek melden bij het UWV.

Hoe hebben jullie dat geregeld in jullie organisatie? Deel je kennis, ideeën en ervaring met anderen door een reactie hieronder achter te laten. Heb je vragen? Laat ze dan ook hieronder achter. In ruil voor je reactie ontvang je van mij een voorbeeld van een up to date verzuimprotocol aangepast aan de Wet BeZaVa.

Tags: , , , ,


16 thoughts on “BeZaVa: eén dag gewerkt en 12 jaar betalen!

 1. Ik stuur je het gratis voorbeeld. Dat is een Word document.Je kunt dus knippen en plakken en deze verder naar jullie organisatie aanpassen. Het is vooral ook van belang een visie te hebben over wat je als organisatie wilt met de mensen die ziek uit dienst gaan.
  Veel succes met het verder optimaliseren van jullie beleid.

  Hartelijke groet,
  Zo’e Houbolt-Wit

 2. Hoi Wim,

  Ja, voor veel werkgevers is het ook heel onlogisch. Het gevoel van oneerlijkheid is dan ook groot. Omdat de (financiële) risico’s (vooral voor de wat grotere) werkgevers toch aanzienlijk zijn is het zeker noodzaak nu je beleid vorm te geven én dat goed vast te leggen. Ik stuur je het voorbeeld. Hopelijk kunnen jouw klanten daar hun voordeel mee doen.

  Hartelijke groet,
  Zo’e Houbolt-Wit

 3. Zal graag eens het voorbeeld doornemen. Wat fijn dat je dat deelt! Stoeien met het protocol gebeurt ook bij mij 😉

 4. Hoi Inge,

  Bedankt voor je reactie. Of er inderdaad geen rechten en plichten meer bestaan is afhankelijk van of je als werkgever Eigen Risico Drager voor de Ziekte Wet bent. Deze keuze kun je elk jaar opnieuw (per januari en juli) maken. Ben je Eigen Risico Drager dan heb je wel degelijk plichten (en rechten). Verder kun je in je verzuimprotocol afspreken welke rechten en plichten je wederzijds hebt na einde dienstverband i.g.v. ziekte. Ik stuur je het voorbeeld toe. Verder is het mijn tip hierover ook afspraken op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

  Veel succes ermee,
  Zo’e Houbolt-Wit

 5. Hoi Simone,

  Bedankt voor je reactie. Ik merk dat vrijwel iedereen nog hiermee aanhet stoeien is. Ik heb al een aantal malen in specifieke casuitstiek gebeld met het UWV. Eigenlijk weten ze het daar ook nog vaak niet. De komende paar jaren zal er zeker jurisprudentie gaan ontstaan en zullen de contouren duidelijker gaan worden. Tot die tijd is het belangrijk om vooral te anticiperen op mogelijke consequenties én bezwaar aan te tekenen wanneer zaken anders lopen dan je had verwacht.

  Hartelijke groet,
  Zo’e Houbolt-Wit

 6. Hoi,

  Ook wij zijn hiermee aan het stoeien. Zou ik ook zo’n voorbeeld van het aangepaste verzuimprotocol mogen ontvangen?

  mvg Silvia

 7. Hi, wij zijn zoekende om ons verzuimbeleid met de nieuwe wetgeving up to date te maken.
  Echter vragen genoeg. Hoever mag je gaan, en hoe kun je als werkgever voldoende je risico’s beperken, En hoe gaat werknemer ook dit belang in zien. Het is uiteindelijk ook voor zijn/haar belang. Dat wordt vaak vergeten.
  Ik ben benieuwd?

 8. Hi ,

  Ben bezig met het verzuimbeleid aan te passen, en met dit stuk nog aan het stoeien
  Kan ik een voorbeeld van het aangepaste verzuimprotocol ontvangen?
  Astrid

 9. Hallo Astrid,

  Bedankt voor je reactie. Ik stuur je het voorbeeld toe. Wanneer je vragen hebt kun je altijd vrijblijvend even bellen.

  Hartelijke groet,
  Zo’e

 10. Halo, wij zijn bezig de arbeidscontracten aan te passen. Hebben jullie een voorbeeld voor een postcontractueel beding in verband met de wet bezava.

  Bedankt alvast

 11. Hoi Ans,

  Bedankt voor je reactie. Ik stuur je het voorbeeld graag toe.

  Met hartelijke groet,
  Zo’e Houbolt

 12. Hallo, Wij zijn ook druk bezig met het aanpassen van ons verzuimprotocol. Eventuele tips en trucs zijn van harte welkom.

  Met vriendelijke groet,

  Chantal

 13. Hallo Chantal,

  Bedankt voor je reactie op mijn website. Ik stuur met plezier mijn voorbeeld toe.

  Hartelijke groet,
  Zo’e Houbolt