Artikel: Is vermoeidheid een ziekte?

Geplaatst op

Je hoort het vaak om je heen: “ik ben moe”. Vaak moe zijn is vervelend. Vermoeidheid kan je functioneren zeker belemmeren. Je hebt al geen energie en je moet ook nog je werk doen, word je nog moeër van. Is moe zijn dan een ziekte? Eh, nee… Het kan echter wel een symptoom zijn van een ziekte.

Medisch objectiveerbaar

Wanneer er geen sprake is van een medisch objectiveerbare ziekte, is er ook geen legitieme reden voor verzuim. De werkgever heeft dan ook geen loondoorbetalingsplicht. Blijft bestaan dat je als werkgever wel iets zult moeten met een werknemer die vanwege vermoeidheid slechter functioneert…

Denken in oplossingen dus: Welke andere verlofvormen kun je eventueel gebruiken om bij te komen?

Altijd en structureel moe? Dan is het aan te raden eens uit te zoeken op welke vlakken je jezelf constant overbelast. Als Arbeidsdeskundige kan ik hierbij helpen en maakt vervolgens, samen, een SMART plan om je vermoeidheid aan te pakken.

Veel bedrijfsartsen, verzuimconsulenten, werkgevers en werknemers vinden vermoeidheid een lastig onderwerp. Het is ongrijpbaar! In de praktijk zie ik dan ook veel mis gaan wanneer werknemers verzuimen als gevolg van vermoeidheidsklachten. Deze vermoeidheid is er vaak wel degelijk, de klachten zijn dus reëel. Maar is het ook een reden voor verzuim?

Hoe kunnen vermoeidheidsklachten beoordeeld worden? De kern is dat de vermoeidheidsklachten ‘objectiveerbaar’ moeten zijn. En dat is meestal heel moeilijk… Objectiveerbaar is het bijvoorbeeld wanneer duidelijk is dat de werknemer de ziekte van Pfeiffer heeft. Of er is een andere ziekte gediagnosticeerd waarbij vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom is. Het is dus van belang de bedrijfsarts te vragen of een zogenaamde energetische beperking voortvloeit uit een medisch objectiveerbare ziekte of gebrek. Is dat het geval, dan is de vermoeid wel degelijk een reden voor verzuim. In het Plan van Aanpak zul je hiermee dan rekening dienen te houden.

Maar wat te doen wanneer er geen diagnose kan worden gesteld?

En wat nu wanneer verschillende onderzoeken in het ziekenhuis na verloop van tijd niets hebben opgeleverd? De bedrijfsarts kan en mag dan niet langer, enkel en alleen op basis van het verhaal van de werknemer, tot de conclusie komen dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid. En wanneer er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid is de conclusie dat de loondoorbetalingsplicht van de werkgever voor de vermoeide werknemer eindigt. Het probleem (de vermoeidheid) is echter hiermee niet opgelost. Uiteindelijk zal iemand steeds slechter gaan functioneren, vaker kort verzuimen en uiteindelijk echt uitvallen. De oorzaak van de vermoeidheid vinden is dus belangrijk! Veelal zal blijken dat er ergens een structurele onbalans c.q. overbelasting aanwezig is in het leven van de werknemer. Hier is altijd wat aan te doen! Arbeidsdeskundig onderzoek kan werknemer helpen zicht te krijgen op deze onbalans en begeleiden richting een nieuwe balans.

Tip van de Arbeidsdeskunidge

Grijp in als werkgever dus direct in wanneer een bedrijfsarts mee gaat in het vermoeidheidsverhaal puur en alleen op basis van het verhaal wat de werknemer in de spreekkamer vertelt. Ga er zelf als werkgever ook niet in mee en regel snel een Arbeidsdeskundig onderzoek gericht op oplossingen.