Mentaal en Fysiek sterk en fit

Wat is Vitaliteit nou eigenlijk? Vitaliteit is de levenskracht die je voelt, de hoeveelheid energie die hebt om ergens tegenaan te gaan. Het gaat om je fit en sterk voelen. En het gaat over mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Maar wat nu wanneer jouw batterij leeg raakt? Wat nu wanneer de hoeveelheid energie die jij verbruikt groter is dan de voorraad die je hebt? Wat nu wanneer er sprake is van een energielek? Dan kan ik je helpen!

Vitale teams en vitale organisaties

Ook een team of organisatie kan vitaal of minder vitaal zijn. Waar zit dan het energielek in een team of de organisatie? En wat is aan te doen?

De Schijf van Vijf 

Op basis van de Schijf van Vijf kunnen zowel individuen, teams en organisaties worden begeleid in het vergroten van de Vitaliteit.

1. Vitalogisch: hier komen het nut en de noodzaak van Vitaliteit aan bod. Zonder noodzaak blijft de verandering uit. Eerst gaan we dus op zoek naar waarom Vitaliteit van belang is. Middels diverse vormen en tools brengen wij samen de uitgangssituatie en de doelsituatie in kaart. Daarna ontwikkelen wij samen een maatwerk route voor jou als individu, voor het team of voor de organisatie.

2. Fysiologisch: hier kijken wij samen naar de fysieke aspecten die betrekking hebben op jouw lichaam en leefstijl. Onder andere bespreken wij Ademhaling, Voeding, Beweging, Ontspanning en Slaap.

3. Psychologisch: hier kijken wij naar de mentale aspecten die van invloed zijn op Vitaliteit. Denk aan thema’s als Mindset, Overtuigingen, Waarden & Normen, Persoonlijkheid, Zelfwaardering en Flexibiliteit.

4. Ecologisch: dit onderdeel heeft betrekking op de omgeving en de wijze van interactie met die omgeving. Wij kijken naar de werksituatie, de privé situatie en de cultuur.

5. Filosofisch: dit onderdeel heeft betrekking op Zingeving. Wij kijken naar Talenten, Drijfveren, het Waarom en het Waartoe.

Het model is ontwikkeld door Vitalogisch en gebaseerd op o.a. S. Covey. Op basis van de Schijf van Vijf kan Beleid worden ontwikkeld en geïmplementeerd, er kunnen trainingen en workshops worden georganiseerd, de dialoog over Vitaliteit kan worden geïntroduceerd en  geïmplementeerd, organisaties, teams en individuen kunnen actief en met resultaat aan de slag met het vergroten van hun Vitaliteit.

vitaliteits-schijf-3